Naujienos

Dar nevairuoji? Ateik į vairavimo mokyklą DORKANAS

Kaip išlaikyti vairavimo egzaminą

2017 08 24

Valstybės įmonės “Regitra” duomenimis, 2014 m. vairuotojo pažymėjimą gavo 32 574 pradedantieji vairuotojai. Vairavimo egzamino išlaikymo pirmuoju bandymu rodiklis siekė 43 proc. Absoliučią daugumą įgijusių teisę vairuoti asmenų sudarė gyventojai iki 21 m., vyriausiais vairuotojais tapo 73-ejų ir 79 m. moterys - tokia statistika dalijasi vairavimo mokyklos DORKANAS atstovai ir dalijasi patarimais, kuriuos turi žinoti kiekvienas, ketinantis tapti vairuotoju.
Ką apie vairavimo egzaminus kalba “Regitros” atstovai?
Šių metų balandžio pirmosiomis dienomis “Regitra” organizavo atvirų durų dienas. Susidomėjimas buvo nemažas, o būsimi vairuotojai pasitaikė smalsūs ir buvo pasiruošę įvairių klausimų. Labiausiai susirinkusius domino praktikos egzamino vertinimo kriterijai – kaip įvairias situacijas vertina egzaminuotojas. Su grupe bendravęs VĮ "Regitra" Vilniaus skyriaus specialistas S. Staniulionis visus ramino, kad viskas vyksta pagal reikalavimus: egzaminas filmuojamas trimis kameromis su garsu, o kompiuteriai fiksuoja net kiekvieną egzaminuotojo pedalo paspaudimą, todėl kilus priekaištų galima viską nuosekliai peržiūrėti, bet tokių konfliktinių situacijų pasitaiko labai retai.
Buvo pabrėžta, kad egzaminuotojai specialiai klaidų tikrai neieško. Kaip dažniausias klaidas S. Staniulionis įvardijo automobilio užgesimą, veidrodėlių nesureguliavimą, užvažiavimą ant važiuojamosios dalies krašto, o didžiausiu egzamino priešu, žinoma, įvardijo, stresą. Pasakota apie merginą, kuri egzamino metu labai jaudinosi, negalėjo susikaupti ir egzamino neišlaikė, o atėjusi į atvirų durų dienas tas pačias užduotis aikštelėje atliko nepriekaištingai. Svarbiausia gerai pasiruošti egzaminui, tada ir stresas vairavimui daro mažiau įtakos.Ko labiausiai bijo mokiniai?
Pabendravus su šiuo metu “Dorkano” vairavimo mokykloje kursus lankančiais būsimais vairuotojais pasidaro aišku – jie girdėję daugybę mitų ir “tiesų” iš savo draugų, artimųjų, tačiau tie mitai ir paverčia egzaminą bauginančiu dalyku. Labiausiai nerimaujama, koks egzaminuotojas pasitaikys, ar su juo bus galima pabendrauti bent kelias minutes, kad nuslūgtų įtampa, ar jie nebus specialiai klaidinami, kitaip sakant, ar nepapuls „ant kirvio”.
Tačiau jau minėtas S. Staniulionis ragina tokias mintis vyti šalin, esą dėl streso vairuotojai daug ką vertina kaip klaidinimą, ir kaip pavyzdį pateikė situaciją, kai nurodant važiavimo kryptį pasakoma ir miesto kryptis, tarkim, posūkis į kairę Utenos kryptimi. Taip tiesiog suteikiama papildoma informacija ir nereiškia, kad egzaminuojamasis turi žinoti, kokia kryptimi yra Utena.
Ką pataria vairavimo instruktoriai?
“Dorkano” vairavimo mokykloje dirbantys instruktoriai noriai dalijasi patarimais: visų pirma, ragina neskubėti ir egzaminui pasiruošti tinkamai. Tiek valandų, kiek yra skirta mokytis vairuoti mokykloje, anaiptol pakanka ne visiems. Todėl net ir išlaikius mokyklinę vairavimo įgūdžių įskaitą verta atkreipti dėmesį į instruktoriaus patarimus, kokius pratimus ar vairavimo manevrus dar reikėtų tobulinti.
"Dorkano" instruktoriai pastebi, kad teorijos egzaminui pasiruošus savarankiškai kelyje kyla daugiau sunkumų, nes mokiniui nėra aiškintos specifinės situacijos, dažnas “iškalęs” testus net nežino, ką reiškia vienas ar kitas kelio ženklas, ir taip vairavimui skirtas laikas tampa mažiau efektyvus. Taip pat labai svarbu tiesiog tobulinti vairavimo įgūdžius, o ne išmokti valdyti tam tikro modelio automobilį.
Ką pravartu žinoti?
Nepamirškite, kad turite galimybę prieš egzamino pradžią užduoti jums rūpimus klausimus egzaminuotojui, taip pat, jo atsiklausę, turite teisę išbandyti transporto priemonę (pajudėti iš vietos, perjungti pavaras). Jeigu egzaminas iš pirmo karto ir nepavyksta – nepulkite aklai bandyti kuo skubiau registruotis kitam kartui. Geriau išanalizuokite padarytas klaidas, pasitobulinkite. Esant būtinybei, vertėtų nepamiršti ir galimybės vairavimo mokytis su šeimos instruktoriumi. Taip pat iš anksto galite pasidomėti ir egzamino vertinimo kriterijais (juos rasite “Regitros” tinklalapyje, praktikos egzaminų skiltyje).
Tikimės, kad informacija buvo naudinga, o jeigu vis dar dvejojate, kada ir kaip pradėti mokytis vairuoti – maloniai kviečiame jungtis prie „Dorkano“ vairavimo mokyklos. Mokymosi laikotarpiu ne tik pasiruošite vairavimo egzaminui, bet ir įgysite vairavimo įgūdžių bei patirties, o tai padės saugiai ir užtikrintai jaustis kelyje.

Visą straipsnį rasite: http://www.automedia.lt/temos/vairavimo-mokyklos/ivardijo-gudrybes-kaip-islaikyti-vairavimo-egzamina